Jak to jest z tą tajemnicą bankową ?!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tyrlity
    Classic
    • 2009
    • 20

Maćku zdrówka i samych przyjemności
  • Jark7
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2008
    • 777

Jakiś czas temu dzwoni do mnie kobita z banku z tekstem: ponieważ kończą się mi lokaty terminowe (wiedziała ile i jakie) to proponuje rozwiązanie wyżej oprocentowane, szczegóły na spotkaniu. Spotkanie z firmą współpracującą, nazwijmy ją OF. Pojechałem na spotkanie - młody gostek z którym rozmawiałem też miał już wszystkie dane o moim statusie finansowym w banku, chociaż nie deklarowałem że z jego usług skorzystam.
    Ostatnio podobna historia spotkała innego członka mojej rodziny.
    Jak dla mnie coś tu jest nie teges. Dzwoni sobie panienka i mówi wiem że masz 50 czy 500 tysięcy ble, ble, ble ... Nikogo do qrvvy nędzy nie upoważniałem do podglądania mojego konta :evil:

W związku z tym może ktoś obeznany z tematem uświadomi mnie, ile osób "praktycznie" ma podgląd w banku do tego typu danych i czy ewentualnie takie "podglądactwo" można sobie zastrzec ?!
    Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
    Jark7
    było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Kumpel pracuje w Banku i z tego co wiem....pracownicy posiadają prawo wstepu na konta klientów, ale w Banku istnieje jakiś monitoring, który umozliwia przełożonemu sprawdzenie kto, komu i kiedy zaglądał do konta.... ALE podobno nikt tego nie sprawdza :|

[ Dodano: Sro 27 Cze, 12 14:49 ]
      Bank posiada jakieś tam procedury, które warunkują w jakich przypadkach pracownik może "odwiedzać" konta klienta :roll:
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Jark7, pytałeś tych ludzi?
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Jacomelli
          Rider
          S_OCP Member
          • 2008
          • 501

Jeśli bank udostępnia firmie zewnętrznej dane o twoim koncie to jest s.syństwo i ewidentnie złamanie tajemnicy bankowej. Dostęp do kont poza bankiem w uzasadnionych przypadkach mogą uzyskać organy ścigania i kontroli.

Na przekazanie danych musiałbyś wyrazić zgodę i może to nieświadomie zrobiłeś

Na chłopski rozum nie bardzo rozumiem też w jakim celu bank miałby przekazywać takie dane na zewnątrz. Przecież nie dla zarobku za przekazanie info, bo to stwarzałoby okazję do utraty klienta o którego banki walczą (zwłaszcza teraz kiedy muszą mieć wyższe depozyty).
          Była: O1 2003 .19 TDI ASV
          Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Zorr
            RS
            • 2011
            • 2110

Jark7, tak zgadując to firma OF jest po prostu dzieckiem banku w którym masz konto a pewnie przy jakieś tam okazji podpisałeś zgodę na wykorzystanie danych personalnych przez firmę matkę.
            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• 4x4BKF
              L&K
              • 2010
              • 1279

Zamieszczone przez Zorr
              Jark7, tak zgadując to firma OF jest po prostu dzieckiem banku w którym masz konto a pewnie przy jakieś tam okazji podpisałeś zgodę na wykorzystanie danych personalnych przez firmę matkę.
              Dane personalne to nie stan konta i terminy lokat. Na twoim miejscu narobiłbym im koło dupy.
              4x4

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

4x4BKF, no nie wiem czy dane personalne/osobowe nie zawierają stanu Twojego konta i terminów Twoich lokat.

a co tematu, taka podpisana przykładowa deklaracja, i mamy po sprawie:
                "wszelkie informacje uzyskane bezpośrednio od Państwa lub związane z Państwa wizytą w serwisie Volkswagen Bank direct nie będą ujawniane ani udostępniane żadnym podmiotom trzecim z wyjątkiem firm współpracujących, należących lub powiązanych do Volkswagen Bank Polska S.A., ich agencji reklamowych, sieci sprzedawców oraz innych podmiotów współpracujących"
                czyli w zasadzie wszystkim zezwala
                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Jark7
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 777

Zamieszczone przez 4x4BKF
                  Dane personalne to nie stan konta i terminy lokat. Na twoim miejscu narobiłbym im koło dupy.
                  Zanim narobię rabanu chcę rozeznać dokładnie sprawę, żeby nie spalić.
                  Już co nieco wiem:
                  - firma doradcza jest częścią (córką) banku/grupy kapitałowej (zawiłości w które nie zamierzam zbytnio wchodzić)
                  - niepełne dane co do lokat otrzymuje firma doradcza po wyrażeniu zgody w rozmowie telefonicznej na spotkanie

Dochodzić będę kiedy i kogo "nieopatrznie" upoważniłem w banku do tego typu akcji "marketingowych", tym bardziej, że nie mam w tym banku konta, lecz korzystałem jedynie z lokat zakładanych "on line"

Niepokojące jest to, że nie wiemy kto, kiedy jest w stanie wszystko na koncie sprawdzić. W banku też pracują tylko ludzie, a pokusa - np. w przypadku bardzo zamożnych ludzi - może być bardzo silna.
                  Kilka lat temu było głośno o przypadku milionera z lotto, który kilka dni po otzrymaniu wygranej na konto, otzrymał propozycję "ochrony" nie do odrzucenia

Póki co dzięki wszystkim, gdyby znalazł się ktoś kto stricte w banku siedzi i zna to od środka to będę wdzięczny za przybliżenie tematu.
                  Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                  Jark7
                  było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Jacomelli
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 501

Nie jestem z banku, ale mam szwagra co zna kogoś itd.
                    A na poważnie, to jak pisałem wcześniej: jak nieświadomie dałeś zgodę to wiesz... pozamiatane. Patrz przykładowa klauzula cytowana przez Zorr.
                    Jak masz umowę (papier, PDF) to zerknij.

Jak pisałem wcześniej bank nie ma kompletnie interesu w przekazywaniu takich informacji na zewnątrz (zawierające dane osobowe i stan księgowy) poza przypadkiem kiedy to zewnątrz to ich spółka zależna/córka/ firma dedykowana.

Jak sam piszesz zawarłeś tylko lokatę w tym banku i nie masz konta. Więc nie jesteś traktowany jako stały klient, a taki jest traktowany jak każdy na rynku którego trzeba dalej łowić :lol:

Sprawdź warunki lokaty- zazwyczaj zawierając je on line masz elektroniczne dokumenty.
                    Dam sobie głowę ogolić że jest tam klauzula o przekazywaniu danych.

Jaki morał?

A taki, przy relatywnie małych wkłądach można się bawić w lokaty z rynku i lokaty on line. Przy wyższych jak chce się mieć bezpieczeństwo danych lepiej korzystać z ofert banku w którym ma się konto, lub private banking
                    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• westwi78
                      RS
                      • 2008
                      • 2940

Panowie...trzeba patrzeć co się podpisuje oraz komu.
                      Np. biorąc udział w konkursie CocaColi, można się potem odnaleźć w bazie danych banku, którego jest współwłaścicielem...

Komentarz

• shok
                        RS
                        • 2009
                        • 2070
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja bym się dopytał o co chodzi i zmieniłbym bank!
                        O klienta się dba ale nie w naszym kraju.
                        W ogóle to banki w Polsce to jakieś nieporozumienie. Za konto płacimy prawie 3 razy więcej niż w banku w Europie zachodniej w dodatku chcą by im płacić za kartę płatniczą gdy nie zrobi się kilku zakupów na X kwotę w miesiącu. Mimo, że posiada się środki na koncie. Buahaha bank obraca pieniędzmi klienta i jeszcze chce by mu za to płacić . Tak może być tylko w Polsce lub krajach gdzie klienta robi się w jajo

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14888
                          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez BADYL
                          Kumpel pracuje w Banku i z tego co wiem....pracownicy posiadają prawo wstepu na konta klientów, ale w Banku istnieje jakiś monitoring, który umozliwia przełożonemu sprawdzenie kto, komu i kiedy zaglądał do konta.... ALE podobno nikt tego nie sprawdza :|
                          w "prawdziwym banku" są po prostu nadawane odpowiednie uprawnienia po zalogowaniu się do systemu - mogę zajrzeć tu, a nie mam wglądu tam. Mam uprawnienia tylko do działki którą obrabiam. Ja np. nie mogę podejrzeć przelewów z wypłatami wynagrodzeń, mogą to tylko niektórzy pracownicy. Widzę tylko te, które są przelewane na konto w moim banku - bo mam wgląd do rachunków (jest to mi potrzebne do mojej pracy). Tych co idą "w drogę" - nie zobaczę. Uprawnienia nadaje informatyk zarządzający systemem, po uzyskaniu zgody osób zarządzających.

Zamieszczone przez Jacomelli
                          Jeśli bank udostępnia firmie zewnętrznej dane o twoim koncie to jest s.syństwo i ewidentnie złamanie tajemnicy bankowej.
                          jest to przestępstwo, bo

Zamieszczone przez Jacomelli
                          Dostęp do kont poza bankiem w uzasadnionych przypadkach mogą uzyskać organy ścigania i kontroli
                          Zamieszczone przez Zorr
                          firma OF jest po prostu dzieckiem banku w którym masz konto a pewnie przy jakieś tam okazji podpisałeś zgodę na wykorzystanie danych personalnych przez firmę matkę.
                          wtey nic nie zrobisz, tak jak napisał
                          Zamieszczone przez Zorr
                          "wszelkie informacje uzyskane bezpośrednio od Państwa lub związane z Państwa wizytą w serwisie Volkswagen Bank direct nie będą ujawniane ani udostępniane żadnym podmiotom trzecim z wyjątkiem firm współpracujących, należących lub powiązanych do Volkswagen Bank Polska S.A., ich agencji reklamowych, sieci sprzedawców oraz innych podmiotów współpracujących"
                          Jeśli takich sformułowań nie było, to tylko z Banku! mogą do Ciebie zadzwonić, pod warunkiem, że podałeś na jakimś dokumencie swój nr telefonu. Jeśli nie, to mogą najwyżej listownie poinformować, Cie o tym. Adres Twój mają zawsze, bo jest to niezbędne (podstawowe dane), żeby zarejestrować Klienta w systemie.
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Voit
                            Elegance
                            • 2010
                            • 816

Zakładając konto w banku, podpisujesz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
                            Przypomnij sobie co podpisałeś i zapoznaj się z obowiązującym prawodawstwem.
                            Jeśli udowodnisz bankowi, że wykorzystuje Twoje dane w sposób niezgodny z podpisanym oświadczenem, to wynajmij dobrego papugę a będziesz bogatym człowiekiem.

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14888
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Voit
                              podpisujesz zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
                              ale tylko dla administratora danych, którym jest BANK!. A nie obce firmy.
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Voit
                                Elegance
                                • 2010
                                • 816

ruwado, to zależy od zakresu podpisanej zgody.
                                Zgoda może dotyczyć (i tak jest najczęściej) np. grupy kapitałowej, konsorcjum, itp.

W przypadku wątpliwości, proponuję znaleźć dobrego papugę i spróbować puścić bank z tobami.
                                Ale od razu mówię, że banki zatrudniają cholernie dobrych prawników i działają w ramach obowiązującego prawa.

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ale bank powinien być instytucją do której powinno się mieć zaufanie. A szarpanie się z bankiem który gdzieś tam udostępnił nasze dane świadczy o tym ,że chyba nie mamy do niego zaufania.
                                  Powinieneś iść do banku i poprosić o rozmowę z kompetentnym pracownikiem. Jeżeli zacznie rozmowę od : z uwagi na dobro naszych klientów... znaczy ,że to zły człowiek i nic się nie dowiesz konkretnego.
                                  Po rozmowie będziesz wiedzieć czy "pracownik" czy "bank" zrobił niedozwolony lub nietaktowny ruch.

Komentarz

• Voit
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 816

...Ale najpierw sprawdź, czego dotyczy zgoda na przetwarzanie danych osobowych, którą podpisałeś.

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14888
                                      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Voit
                                      Zgoda może dotyczyć (i tak jest najczęściej) np. grupy kapitałowej, konsorcjum, itp.
                                      jeżeli zgoda dotyczy Banku i podmiotów powiązanych kapitałowo i organizacyjnie... to kicha. Jeżeli nie, to Bank zrobił przekręt.

To tak jak np. z Orange i itp. - kupujesz telefon/przedłuzasz umowę, a potem dzwonią jakieś patałachy i proponują różne rzeczy np. ubezpieczenie telefonu - o to nie z Ornage tylko z firm powiązanych.
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• shok
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2070
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Bank podobnie jak księgowa w firmie robi swoją robotę i logiczne jest ,że nikomu nie udostępnia danych firmy. Jeżeli by ujawniała informacje tracimy do niej zaufanie i rozwiązujemy umowę podobnie jest z bankiem. I jajko kogo obchodzi czy coś było podpisane czy nie. Jeżeli chciałbyś uzyskać odszkodowanie to oczywiście ma to ogromne znaczenie.

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14888
                                          • Octavia IV (NX3)

raczej Banko działa zgodnie z podpisana zgoda. Ale rozwiązanie powiązań między bankiem i firmami może być uciążliwe. Niestety takie czasy. Nikt z dużych graczy nie działa w pojedynkę. To cała rodzina firm.

Takie minimum to:
                                          Bank
                                          firma leasingowa
                                          firma ubezpieczeniowa
                                          fundusze inwestycyjne

One oferują zwłaszcza po likwidacji lokat antybelkowych różne produkty zastępujące lokaty.
                                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• westwi78
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2940

Zamieszczone przez Voit
                                            ..Ale najpierw sprawdź, czego dotyczy zgoda na przetwarzanie danych osobowych, którą podpisałeś.
                                            dane osobowe a info o stanie środków to co innego.

Komentarz

• RafalekM
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 362

westwi78, dobrze prawi. Bo jakim cudem to ile masz na koncie i kiedy kończy Ci się lokata jest elementem Twoich danych osobowych? Imię, nazwisko, adres, telefon jak najbardziej, ale to ile masz pieniędzy w portfelu to Twoja sprawa i bank powinien udzielać o tym informacji tylko organom ścigania po podpartym solidną podstawą nakazie...

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14888
                                                • Octavia IV (NX3)

Bank może firmie powiązanej dać cynk kto, jaki produkt i kiedy np. się kończy. Nie musi przekazać ile masz.
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• RafalekM
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 362

ruwado, ale autor tematu wyraźnie zaznaczył, że na spotkaniu miły pan miał wszystkie dane dotyczące jego statusu w banku, a to jednak już jest trochę nie halo...

Komentarz

Pracuję...